Novinky
5. kulinářská soutěž studentů němčiny
Ve školním roce 2012/13 se studenti němčiny rozhodli navázat na tradici zahájenou spolužáky studujícími francouzštinu, kteří veřejně soutěží v pečení tříkrálových koláčů. Volba kulinářského receptu z německy mluvící oblasti tehdy padla na linecký dort jako nejstarší dortový recept historicky doložený v kuchařských knihách (A. M. Sagramosa 1653). Úkol pro účastníky soutěže v roce 2014 zněl: velikonoční mazanec (německy Osterlaibchen, Osterbrot nebo také Poschweck). I tento recept patří k velmi starým: v Cáchách je doložena pekařská vyhláška z roku 1547, která pečení mazanců předepisuje. Pro rok 2015 byl zvolen slavný recept aristokratické Vídně: Sacherův dort – dílo 16letého kuchařského učně Franze Sachera, který byl roku 1832 nucen zastoupit svého nemocného mistra a vytvořit tento recept jako překvapení pro slavnostní tabuli na objednávku kníže Metternicha. V roce 2016 se soutěžící vyrovnali s bábovkou, jejíž recepty jsou doloženy od 17. století, ale prokazatelně ji pekli už Germáni v dobách antických.
Pro rok 2017 byl zvolen recept neméně slavný: jablečný závin, německy Apfelstrudel, jadrně česky štrúdl. Původem zřejmě arabský recept se s Turky dostal do Cařihradu a odtud se šířil dále do Evropy. Recepty jsou písemně doloženy od r. 1697, podobně jako v případě bábovky.
Recept na štrúdl (zadání soutěže)
Mürber Apfelstrudel
Zutaten:
30 dkg feines Mehl, 7 dkg Zucker, 1 Messerspitze Backpulver, von ½ Zitrone Saft und Schale oder 2 Löffel Weißwein, 15 dkg Butter oder Fett (Hera), 3 Löffel Milch, 2 Dotter, 50 dkg Äpfel, 5 dkg Zucker für die Äpfel, 1 Teelöffel Vanillezucker, 1 Teelöffel Zimt, 4 dkg Rosinen, 4 dkg Semmelbrösel, ½ dkg Butter zum Rösten, 1 Eiweiß zum Bestreichen, 2 dkg Haselnüsse zum Bestreuen, 2 dkg Mehl für das Brett, 2 dkg Zucker auf den gebackenen Strudel.
Zubereitung:
Auf dem Nudelbrett mischt man in feines Mehl Staubzucker, geriebene Zitronenschale und Backpulver, zerhackt darin die Butter mit einem Messer, gießt Milch mit zerquirlten Eidottern, Zitronensaft oder Weißwein hinzu, knetet einen Teig und stellt ihn auf 10 Minuten kalt.
Dann wird er geteilt und in zwei gleiche, längliche Vierecke ausgerollt. Mittels Walkers befördert man den einen Teil auf das Blech, bestreut mit gerösteten Semmelbröseln, belegt mit Apfelscheiben und streut Zucker, Zimt, Vanille und Rosinen darauf. Der zweite Teigstreifen kommt obenauf. Die Ränder drückt man zusammen, bepinselt den Strudel mit Ei (Eiweiß), betreut mit gehackten Haselnüssen und bäckt in heißer Röhre (170–180 ˚C) goldgelb. Gebacken deckt man ihn zu, damit er mürber wird, nachher zuckert man ihn und schneidet ihn in längliche Stücke.
Účastníci soutěže
- G 3 Barbora Daňková, Antonie Račanská
- G 3 Anežka Ester Munzarová
- G 3 Tobiáš Pavlata, David Petečuk, Petr Halouzka, Marek Joukl
- G 3 Jakub Lunzar, Tomáš Zoubek
- G 3 Michaela Holečková, Pavla Fialová
- G 4 Anna Závišková, Nela Bušinová
- G 4 Eliška Pelánková, Štěpánka Plocková
- G 5 Karolína Slámová, Anna Horáková, Tamara Kurešová
- G 6 Gabriela Ryšavá
- PL 1 Magdalena Hamanová, Petra Hrubá, Eliška Markovičová, Alena Loučková
- PL 1 Josef Kožnárek
Vítězové soutěže
1. místo: G 3 Michaela Holečková, Pavla Fialová
2. místo: G 3 Anežka Ester Munzarová
3. místo: G 4 Eliška Pelánková, Štěpánka Plocková